Памяти Намжавина Содмона посвящается

31 июля 2022 года нас настигла печальная новость: не стало нашего коллеги и учителя Намжавина Содмона. «Он был добрым, светлым человеком. Его глаза всегда излучали спокойствие и мудрость. Было приятно работать под его руководством. Вспоминается, заходишь на кафедру, Содмон багш сидит за своим рабочим столом или беседует с посетителями. Невозможно поверить, что нашего учителя уже нет с нами, он навсегда останется в нашей памяти», — вспоминают коллеги по кафедре.

Намжавин Содмон родился в 1964 году в п. Хобоксар Монгольского автономного уезда Синьцзян-Уйгурского автономного района КНР. В 1985 году окончил Университет Внутренней Монголии в г. Хух-Хото. В 1992 году Намжавин Содмон приехал в Россию, в чужую страну, которая стала для него родной. Работал в газете «Хальмг үнн», в Республиканском институте повышении квалификации работников образования. В 1998 году Намжавин Содмон перешел работать в Калмыцкий государственный университет. Стоило больших усилий и терпения написать диссертационную работу на неродном языке. И в 2004 году он успешно защитил кандидатскую диссертацию по теме ««Ясное письмо» ойратов Синьцзяна КНР». Намжавин Содмон стоял у истоков зарождения китаеведения в Калмыцком государственном университете. Во время его работы было открыто направление «Зарубежная филология: китайский язык и литература», направление магистратуры «Зарубежное регионоведение». Направление бакалавриата «Зарубежное регионоведение» получило при нем активное развитие.   В 2007-2018 гг. Намжавин Содмон работал заведующим кафедрой иностранных языков, межкультурной коммуникации и регионоведения. В 2014-2018 гг. возглавлял Институт Конфуция при КалмГУ.

Научное сообщество понесло невосполнимую утрату, Намжавин Содмон – кандидат филологических наук, доцент кафедры иностранных языков, межкультурной коммуникации и регионоведения ФГБОУ ВО «Калмыцкий государственный университет им. Б.Б. Городовикова» активно занимался научной деятельностью, принимал участие в работе различных международных, всероссийских научных и научно-практических конференций, форумов, семинаров и чтений, публиковал научные труды. Намжавин Содмон является автором более 80 научных работ. Результатом многолетних исследований явились монографии и учебные пособия: «Цацлындееҗ» «Тодүзгин цаһан толһа», «Солңһ», «Усовершенствуем китайский язык», «Глаголы-синонимы китайского языка» и др., которые получили широкое признание не только в нашей стране, но и за рубежом.

Содмон Намжавин являлся полиглотом и занимался  переводческой деятельностью. Он в совершенстве выучил русский язык, также прекрасно владел калмыцким, монгольским, японским, неоднократно выступая  переводчиком между правительством Республики Калмыкия и различными делегациями КНР.

Коллеги и ученики помнят его как профессионала своего дела, ответственного работника, отзывчивого и доброжелательного друга, наставника, учителя. На протяжении всей своей жизни он словом и делом помогал своим студентам. Он был первым человеком, кто познакомил студентов с миром китайского языка. Для его выпускников было шокирующей новостью, что их учитель ушел так рано. «Нам очень повезло учиться под руководством Содмона Намжавиновича. Он был и остается отцом для студентов-китаистов, он всегда оказывал невероятную поддержку, заботясь о нас, как о родных. Содмон Намжавинович личным примером мотивировал нас не сдаваться в обучении и прилагать все усилия, чтобы добиться успехов. Мы благодарны вам за все, Содмон багш», – вспоминают его выпускники.

Светлая память о пламенном патриоте, человеке безграничной доброты и глубокой порядочности, талантливом педагоге и ученом. Намжавин Содмон навсегда останется в сердцах его друзей, коллег и его многочисленных благодарных учеников.

Пишутся эти строки, и слезы наворачиваются на глаза. Жаль. Очень. Светлого вам перехода, Содмон Намжавинович.

Коллектив Института калмыцкой

филологии и востоковедения

В эти дни продолжают поступать соболезнования:

Һашудлын закдл

Алдрт моңһлч эрдмтн, кел бичгин ухана доктор, Москван улсин багшин ик сурһулин профессор Намжавин Содмон багшин таалл төгссн аз биш чимәг соңсад бид икд эмгнн һашудҗ бәәнә. Китд улсин моңһл кел бичгин шинҗлһнә ниигмлгәс Намжавин Содмон профессорин гер-бүлинкнд һашудлан илркәлъя!

Намжавин Содмон профессор бол сурһн күмүҗлин һармһа зүтклтн, насн турштан сурһн күмүҗл, эрдм шинҗлһнә үүлст күч көдлмрән харм уга зөрүлҗ, ниигм ниитдән олн әрвн эрдмтн чидвртниг күмүҗлҗ. Түүнә судлһана зарчмиг төв чаңһ бәрмтлдг нәрн кинмһә, үннч шудрһ, шинҗлх уханч овр суртлнь бид бүкнә үлгр дуръял болх юм. Содмон профессорин моңһл сойлын түүкд үзүлсн һавъя зүтклнь бид бүкнә нандин өв болх бөгәд түүнә зөрг сана бид бүкнә седкл зүркнд өн эгүрт мөңкрх болна.

Намжавин Содмон профессор амрлңһу нөөрсх болтха!

Китд улсин моңһл кел бичгин шинҗлһнә ниигмлгин нәрн бичгин һазр

01.08.2022 җ.

Услышав нерадостную весть о смерти Великого монголоведа, кандидат филологических наук, профессора Московского государственного педагогического университета Намжавин Содмона, мы скорбим вместе с вами. И от «Общества исследователей монгольской филологии Китая» выражаем его семье слова скорби по невосполнимой утрате.

Профессор Намжавин Содмон заслуженный деятель науки и образования, этому он посвятил всю свою жизнь без остатка, а также воспитал талантливых ученых, студентов. Его принципы исследования, кропотливость, честность и прямолинейность, академические подходы были и будут для нас примером подражания. Профессор Содмон внес большой вклад в монгольскую историческую культуру, и это наследие будет для нас драгоценно. А его устремления, память о нем навечно останутся в нашем сердце и в душе.

Намжавин Содмон, профессор пусть покоится в спокойствии!

Пресс-служба Общества исследователей монгольской филологии Китая

01.08.2022 г.

Һашудл

Өндр Сәәрин хормаһас өргн ик Иҗл Зәәһин Хальмг Таңһчд эрдм номин әрүн буйнан делгрүлҗ йовсн өөрд моңһлын содн көвүн эрдмтн Намҗавин Содмон багшин аз бусар биднәс әңгҗрснд түүнә гер бүл, садн төрл, хамт аҗллгсд болн шевнртн эмннл илркәлҗәнә.

Содмон багш Орс болн Китд улсин сойлын хәрлцәнд баршго аҗл кесн эрдмт күмн билә. Бид түүнә эрдм аҗлыг тасулдлх угаһар үргүлҗлн чирмәх болна.

Содмон багш маань амрлңһу нөөрсҗ, сәәни орнд төрх болтха!

Шинҗән ик сурһулин «Җаңһр» судллын тасгас (От Отдела «Джангароведения» Синьцзянского университета)

2022 она 8 сарин 2 өдр

Һашудлын бичг

Содмон багшин һашудлын йовдлыг эрклх зөвллин комист:

Өөрд моңһлын содн ковүн, кел бичгин ухана доктор, сойл гегәрлин зүтклтн, Москван улсин багшин ик сурһулин профессор Намҗавин Содмон таалл төгсснд туң ик һашудл илркәлҗ бәәнә. Тер Өвр моңһлын ик сурһуль киһәд Хальмг улсын ик сурһулин сойл сурһн күмүҗлин хәрлцә йовлца, Хальмг моңһлын сурһн күмүҗл, тод моңһл үсг җич түүнә сурвлҗ бичгин судлл, тод үсг киһәд китд келнә заан сурһлтин судлл, «Җаңһр»-ин судлл зергт балршго һавъя зүткл үзүлсн юм.

Анд бид Содмон багшин гер-бүлд чиң седклин тохниулл девшүлҗ, эмгнил һашудлыг эртхн туулн давхиг күсч бәәнә.

Содмон багшин алдр нернь өни эгүрт мөңкрнә! Эркм багш маань бурхна орнд амһулң саатҗ, моңһл нутгтан дәкн төрхиг олн деедс бурхн өршәҗ болтха!

Өвр моңһлын ик сурһулин «Җаңһр» судллын төвин эрклгч

Д.Тая докторас (От Центра «Джангароведения» Университета Внутренней Монголии, доктор, профессор Д.Тая)

2022 она 8 сарин 2 өдр Көк-Хот

Һашудл

Улан залаат Хальмг Таңһчдан «Ода үйин Зая Бандит» кемән нер алдршҗ тод үзгиг нарнь герл мет мандулҗ йовсн сод билгт өөрд моңһлын цецн көвүн Намҗавин Содмон завшан бусар таалл болсн ө һашудлта чимәг сонсад Ховгсәәрин нутг нурһн иим нег эрдмт көвүнән алдсндан түүлин икәр энлн зовҗ эмтрн һашудҗ бәәнә. Намҗавин Содмон маань кедүһәр нарт йиртмҗәс әңгҗрсн болв чигн түүнә кеҗ бүтәсн эрдм үүлснь өни мөңк оршх болна.

Эрдмт көвүн маань амһулаң нөөрсҗ, әрүн сүмсннь бурхна орнд төрл олх болтха!

Ховгсәәрин нутгин ах дүүнрәс (От братьев из Хобуксара)

Һашудлын үг

Намҗавин Содмон нөкриг оршулх баг зөвллд:

Намҗавин Содмон өвчәр нас барв гисн һашудлта чимәг генткн олҗ соңсад бидн бүкн түүлин икәр седкл эмгнн һашудҗ бәәнә бидн. Мөн чигн Намҗавин Содмоннь хәәртә гергн, үр күүкдтнь, ах дү төрл саднднь һашудҗ бәәһән седклән илркәлҗ бәәнә бидн.

Эрдмтн Намҗавин Содмон Орсын Холвана Хальмг улст эрдм сойлын мөр көөҗ өрк өндәлҗ әмдрл босхҗ Хальмг Таңһч болн Шинҗәнә өөрд сойл сольлцана хәрцәд балршго хүв немрән орулҗ йовсн сойлын зүтклтн юм. Эн болвл мана нутг нурһннь, төрл садн нәәҗ нәәхн бидн бүкнә омгшл билә. Намҗавин Содмоннь өвчәр нас барсннь бидн бүкнд түүлин ик эмгнлиг авч ирсн бөгәд моңһл сойлд нең ик үргдл болва. Тана күсл эрмшлиг хөөч үйтн бийлүлх юм гиҗ идкҗ бәәнә бидн.

Эркм күндт эңкрә номин таңһрг Намҗавин Содмон нөкр амһулң нөөрсх болтха!

Үүнә тул: Бүгд нәәрмдх Китд ард улсин Шинҗәнә Ховгсәәр моңһл эврән засх шиәнә негдүгәр дунд сурһуляс 1981 онд нег әңгәс хамт төгсксн бүк номин таңһргнрас (От однокурсников 1981 года выпуска 1-ой средней школы Хобуксар-монгольского автономного уезда)

2022 она 8 сарин 3 өдр

Содмон нөкриг һашудлын йовдлыг эрклх зөвллин комист:

Москван улсин багшин ик сурһулин Содмон профессорин аз бусар таалл болсн чимәг дуулад бид маш гүн эмгнил һашудлан илркәлҗ бәәнә.

Содмон доктор бол мана деед сурһулин моңһл кел утх зокалын салврин 81 она шилдг сурлгтн бәәҗ кел шинҗлл, сурвлҗ бичгин судллын чиглләр судлһан кедг. Тер Өвр моңһлын ик сурһулин моңһл судллын деед сурһуль болн Орсын Холвана Хальмг улсын ик сурһуль хальмг кел киһәд дорндакна судллын деед сурһулин хоорнд нөкрсг герә бәәһүлҗ хамтрн аҗллх җич урт хуһцаһар эрдм шинҗлһнә сольлца кех аҗлд балршго хүв немр орулсн юм.

Бид иимркү негн сурлһин ханьтнан алдсндан туң ик һашудҗ бәәнә.

Энд бид Содмон профессорин гер-бүлд чиң седклин тохниулл девшүлҗ, эмгнилиг эртән туулн давхиг күсч бәәнә.

Содмон профессорин алдрнь өни эгүрт мөңкрнә!

Өвр моңһлын ик сурһулин моңһл судллын деед сурһуль (От Факультета монголоведения Университета Внутренней Монголии)

2022 она 8 сарин 1 өдр

Эмгнил

Бид бүкнә дотна нәәҗ Содмон авһан мөңк бусыг үзүлсн һунигт чимәг соңсад маш ик эмгнн һашудв.

Содмон авһа моңһл судллд үлмж ик хүв немр үзүлсн тедү уга Китд улс ба Орс хойр орна сойл сурһн күмүҗлин хәрлцәнә үүлст аср ик зүткл үзүлсн буйнт күмнә нег билә. Содмон авһан гегән төрх, нандин чинр киһәд зөрг сана өни эгүрт биднә дуръял бөгәд ургш чирмәхин түлкц күчн сан.

Содмон авһан гер-бүл, садн төрл, түүнә нәәҗ нөкд бүкнд гүн эмгнил илркәлҗ бәәнә.

Амһулаң нөөрсәрә моңһл нутгин нег көвүн Содмон авһа минь. Та кезәд биднә седкл зүркнд мөңк.

Миңһд Эрдмтәс (От профессора, доктора Мингад Эрдмтн Центрального Университета г. Пекин)

Эркм дү Содмонан нас барсн чимәг чочмг олҗ соңсад мана бүк герәрн гүн эмгнн һашудҗ бәәнә.

Энд би эврә гер-бүл болн Ховгсәәрт сууҗ бәәх бүк төрл саднан төләлҗ, дү Содмон минь өвчлҗ бәәсн хуһцанд болн нас барсна дара өмн арднь гүүҗ, халун киитнднь багтҗ, ухан санана дем түшг болсн Москва хот болн Хальмг Таңһчд бәәһә Содмона сән нәәҗ, хамт аҗллгсдт чиң седклин ачлл медүлҗ бәәнә. Илңһуя дү бер Нүүдлә, ач көвүн Бамбр, Бадмаша таанр минь зүдрлә, энд сууҗ бәәх бидн таанрин хамгин күчртә цаг мөчд хамт бәәлцж чадсн угадан түүлин икәр хармсҗ бәәнә! Бас дү бер Нүүдлән төрл садн мана дүүһин зовлң җирһлд багтҗ, нүдн амн болҗ, хөөнк кергтнь орлцҗ, дес дарата өңгрүлх болснд ачлл медүлҗ бәәнә!

Хальмг Таңһчин алг махна тасрха – алтн ясна келтркә юолсн таанр минь дү Содмониг элкндән теврн авч, эн олн җилин турш аҗл әмдрл аль талар үнн седклин демҗлг туслмҗ үзүлҗ ирснд седклин гүнәсн талрхҗ бәәнә! Хәәртә Содмон дү минь сәәни орнд төрх болтха.

Содмона ах Намҗавин Җигҗҗав, ах бергн Норза болн Ховгсәәрт сууһа эгч, дү, дү күүкнә гер-бүләс кичәңгүлв. (От родных: брат Джигжджав, снохи Норза и Хобуксарских сестер, братьев и их семей)